Leleményes Hősünk

Galát Krisztián a Halburger szülőatyja

A halételek fontossága

A tanulmányok is bizonyítják, hogy a halat fogyasztó gyermekek értelmi képességei jobbak, csökkent a megbetegedési hajlamuk. A korai halfogyasztás jótékony hatással van a gyermekek szellemi és testi fejlődésére. Ha a gyermekek 3-4 hónapos koruktól kezdve esznek halat, csökken az allergiára való hajlamuk.

szív

A felnőtt korosztályban is fontos, hiszen Magyarország vezető helyen áll a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél. A rendszeres halfogyasztás a vérrögképződést gátolja, a vérzsírszintet mérsékeli, a vérnyomást szabályozza, s ennek köszönhetően a koszorúér-megbetegedések veszélyét, érelmeszesedést, az infarktus kockázatát is csökkenti. Szívbarát zsír táplálék omega-3 (rengeteg jótékony hatása van rák, asztma, depresszió ellen, Parkinson és Alzheimer korban) zsírsavat tartalmaz és fehérjetartalma megegyezik a húsokéval, valamint sokféle vitamint tartalmaznak (A, E, D a halmájban, B1, B2). Ásványi anyag tartalma is jelentős például kalcium, magnézium, vas, szelén, jód és a cink.

Családi egészség

Elhízásban szenvedőknek egy nagyon jó gyógyír lehet a hal, hiszen alacsony energia, de annál magasabb fehérje tartalma diéta legfontosabb eleme lehet. A rendszeres fogyasztása az érelmeszesedés és infarktus kialakulásának kockázatát csökkenti.

A halak hazák élővizeiben és holtágaiban egyaránt megtalálható és mégis fogyasztásában elmaradunk a többi országtól. A halfogyasztás Magyarországon világi viszonylathoz képest elég alacsony.

 

 

Éves átlag (kg)

Japán

71

Maldív szigetek

130

Izland

92

Norvégia

69

Portugália

59

Európai átlag

18

Világ népesség

13,5

Magyarország

2-3

 

Forrás: Dr. Deák Sándor belgyógyász - A halfogyasztás humán és népegészségügyi vonatkozásai

 A halban lévő tápanyagok

A halnak laza szövetszerkezetű a húsa, emiatt könnyen meg tudjuk emészteni. Sajnos gyorsan megromlik, ami a magas víztartalmának "köszönhető". Az energia- és zsírtartalma azonban kedvező, s mivel a fehérjetartalma átlagosan 15-20%-os, a fogyókúrás ételekbe is jól beilleszthető, persze csak akkor, ha konyhatechnológiailag is megfelelően alkalmazzuk. Zsírosabb és szárazabb húsú halféléket különböztetünk meg a zsírtartalmuk alapján:

 - zsírosabb halak: ponty, makréla, harcsa, hering, lazac

 - szárazabb húsú halak: amur, tőkehal, fehér busa, süllő, heck

A választásnál fontos lehet az is, hogy mennyire idős a hal, illetve hogyan táplálkozik. Például négyéves korában egy hal zsírtartalma már négyszerese lehet, mint egy ivadékkorúnak.

 A halolaj

Többszörösen telítetlen zsírsavakat, azaz omega-3 zsírsavakat tartalmaz a halolaj, főként a tengeri halaké. Élettani szempontból ezek nagyon jelentősek, mert az ember szervezete képtelen ezeket az esszenciális zsírsavakat előállítani, így kizárólag táplálék formájában juthatunk a megfelelő mennyiséghez. Kiderült, hogy azoknál, akik legalább heti egy alkalommal ettek tengeri halat, 52%-kal kevésbé állt fenn a szívhalál kockázata, mint azok között, akik csupán havonta egyszer fogyasztottak halat. Hazánkban a halálesetek több mint a fele szív- és keringési betegség miatt történik, így kifejezetten sokatmondó lehet ez a tény.

omega_3.jpg

Omega-3 zsírsavak

Befolyásolja a szemünk és az agyunk fejlődését. A terhesség utolsó szakaszában különösen fontos, hiszen az omega-3 zsírsavak az embrió agyában halmozódnak fel. A koraszülötteknél a jelentős leginkább, mert kimarad az utolsó fejlődési stádium, ezért anyatejjel vagy tápszerrel kell pótolni. Így várandós hölgyek, szoptatós kismamák számára kifejezetten ajánlott a tengeri halat fogyasztani.

a-vitamin

Zsírban oldódó vitaminok

Elsősorban az A- és D-vitaminokat jó forrása a hal. A szervezetünk segítségükkel képes a szabadgyököket semlegesíteni, vagyis azokat külső forrásból vagy élettani folyamatok révén keletkező teste jutott anyagokat, amelyek a rákos megbetegedéseket előidézik és károsítják az érfalat.

D vitamin

d vitamin

 Vízben oldódó vitaminok

B1- B2-vitamin található meg a halban, nagyobb mennyiségben, de jelentős az ásványianyag-tartalma is: vasat, szelént, cinket és jódot is fellelhetünk benne. A halkonzervek még kalciumot is tartalmaznak az ehető, puha halcsontok miatt.

 Elkészítés

Sokan nem tudják, hogy a sütés vagy főzés során nem csökken a telítetlen zsírsavtartalom, s halolajat nem csupán a friss halak tartalmaznak, hanem azon haltermékek is, amelyet feldolgoztak. A makréla a leggazdagabb telítetlen zsírsavforrás, valamint a kecsege, a pettyes és a fehér busa a honi édesvízi halak közül.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 14
Heti: 16
Havi: 16
Össz.: 6 317

Látogatottság növelés
Oldal: Halételek fontossága
Leleményes Hősünk - © 2008 - 2024 - halburgerbrigad.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »